Разходи за сватба, за които вероятно не сте мислили

Разходи за сватба, за които вероятно не сте мислили

Да изготвиш сватбения си бюджет е трудно. Винаги излиза нещо ново за плащане и накрая списъкът с разходи става двоен. За това мислете добре и подредете приоритетите си, за да оптимизирате всеки непредвиден разход, който ще направите за сватбения ден. А ние ще ви помогнем малко като изброим няколко звена, на които обикновено младоженците не обръщат особено внимание.

Озвучаване на групата, бенда или изнесения ритуал
Обикновено DJ-я идва на сватбата със стандартно оборудване, което обаче изключва това, ако имате група, която е нужно да се озвучи. Ако пък имате изнесен ритуал, той обикновено изискава отделно озвучаване, което се заплаща извън хонорара на DJ-я. Понякога, когато залата или пространството са много големи, е необходимо да се сложи допълнително озвучаване. Всичко това са разходи, за които със сигурност не сте помислили.

Пощенски марки и такси за куриер
Ако ще изпращате поканите по пощата или по куриер, то сигурно не сте предвидили този разход. Особено ако имате гости, които живеят в различни страни, ще е нужно да отделите минимум 100 лв. за пощенски разходи. За са спестите малко от това звено-изберете семпли покани за сватбата, които не заемат много място и не са обемисти. Или си направете он-лайн покана 🙂

Корекция на сватбената рокля или костюм
Можете да избегнете този разход като поговорите с управителя на магазина или дизайнера, дали ако се наложи, при нужда, преди сватбата ще направят корекция в облеклото и колко ще струва това. Ако си купите роклята или костюма много преди сватбата, рискувате да отслабнете или напълнеете за няколко месеца и накрая да се окаже, че дрехата не ви става.

фотограф: Димитър Яков     рокля: Fortuna Stule
Такси за сервиз
Някои локации имат такса за алкохол, торта и такса сервиз. Попитайте предварително за това, за да не бъдете „приятно“ изненадани при плащане на сметкаата след сватбата.

Пробно меню
Обикновено пробното меню не се заплаща, но то включва дегустация на една салата, едно предястие и едно основно ястие. Ако поръчате допълнително и други ястия от менюто, които искате да дегустирате-ще се наложи да ги заплатите.

фотограф: Martin Popov     декорация: Вери Бери – работилница за идеи 
Разходи за почистване, повреди и липси
Много двойки прекарват толкова доста време в планирането на сватбения ден и забравят да бюджетират това, което се случва, когато всичко свърши. Понякога гостите толкова много се забавляват на сватбата/да не използваме думата пийват/, че се стига накрая до счупени столове, стъкла в басейна или прибиране вкъщи с част от украсата. В крайна сметка ще се наложи вие да заплатите всички тези „удоволствия“.
Професионалисти, които не са одобрени на място
Някои локации преглагат листа с професионалисти, с които работят. Ако изберете обаче друг професионалист, извън този списък, може да се наложи да заплатите такса за това.

Дни на отворените врати в сватбената шатра на …

Такса за медицински
Обикновено младоженците забравят за тази малка, но важна подробност. Таксата за медицинските може да е между 10 и 50 лв.на човек в зависимост от това къде и кога ще я направите. Медицинските имат давност един месец преди датата на сватбата!
Дансинг
Понякога се налага да се обособи специален дансинг за танцуване, защото настилката в локацията не е подходяща. Това е разход, за който си заслужава да помислите, особено ако сте в градина с трева и предния ден е валял дъжд.

Прикачени

Свързани публикации