Сватбени правила, които ще бъдат нарушени

weddings-tent

Сватбени правила, които ще бъдат нарушени най-вероятно от вашите приятели и гости 
Не се притеснявайте. Това не е някакъв фатален списък с правила. Просто имайте едно наум за това, че хората изобщо не са наясно, че съществува нещо като сватбен етикет. И в много случаи гостите на вашата сватба ще успеят да нарушат тези правила съзнателно или не. Ако пък вие ще сте гост на сватба, това са правила, с които ще е хубаво да се съобразите!Ето с какво най-често ще се сблъскате в организацията на сватбения ден:

1. RSVP или Молим, потвърдете присъствие до ….
За младоженците: Това изречение, написано в края на поканата за вас ще е достатъчно успокоение, че гостите ще се обадят до датата, която сте определили, за да потвърдят или откажат присъствие. Да, ама не. Твърде малко хора си дават сметка колко важно е това всъщност. И твърде малко хора ще го направят. Много от по-възрастните ви гости изобщо не са чували за това, че е нужно да се обадят, за да потвърдят присъствие. За това се въоръжете с време и търпение, защото ще е нужно да го направите сами.
За гостите на сватбата: Много е важно да дадете потвърждението си навреме. Първо, защото ще спестите много време на младоженците да се обаждат на всеки гост и най-вече защото това е свързано с цялата организация на сватбата- броя на кувертите в ресторанта, резервация на хотел, транспорт и др.

2. Закъснели гости.
За младоженците: Въпреки, че в поканата сте изписали много ясно в колко часа и къде ще са всички церемонии, все ще има някой от гостите, който ще закъснее. Това не бива да ви разстройва. В крайна сметка важно е вие да сте навреме за всяка една церемония 😉
За гостите: Опитайте се да бъдете точни за всяка церемония. Предвиждайте време за пътя и най-вече за паркиране. Ако случайно закъснеете, изчакайте най-подходящия момент, за да заемете мястото си.

3. Обаждания и СМС-и в сватбения ден.
За младоженците: Забравете за телефона си в сватбения ден и/или го дайте на някой ваш близък. Със сигурност по-добре е да се наслаждавате на този ден, без да е нужно да прекарвате голяма част от времето в четене на съобщения или разговори по телефона. Някои от гостите ще ви се обаждат, защото не могат да намерят къде е ресторантът, други ще искат да ви поздравят, трети ще ви се обадят по случайност без дори да знаят, че се жените. За това делегирайте правата за телефонните разговори на някой друг, а вие бъдете спокойни и се забавлявайте.
За гостите: Няма нужда да се обаждате в сватбения ден на младоженците, за да ги поздравявате. Ако не сте гост на сватбата, можете да го направите спокойно няколко дни след важния ден. Ако не знаете къде се намира локацията, можете да попитате за това младоженците няколко дни преди сватбата. Намерете начин да се справите със ситуацията, в която сте, без да се налага да притеснявате младоженците в сватбения им ден. Те ще са и без това много притеснени и развълнувани.

4. Неподходящо облекло.
За младоженците: Ще имате гости, които ще са облечени неподходящо-дали ще са по дънки и с маратонки или с някакво тип „всекидневно“ облекло…просто го приемете.
За гостите: Все пак дънки и маратонки не е най-подходящото облекло за сватба. Както и рокля в бяло или цвят шампанско/този цвят е запазен за буллката/. Най-малкото на вас няма да ви е особено комфортно, когато сте заобиколени от елегантно облечени хора.

5. Гости без подаръци
За младоженците: По-добре е да нямате никакви очаквания за подаръците. Дори и на поканата да сте написали те да бъдат в плик. Направете сватбеното си парти, за да се забавлявате с вашите гости и да отпразнувате празника на вашата любов, а не за да „избиете“ разходите по сватбата с парите, които сте получили в пликче.
За гостите: Ако познавате добре младоженците, то вие най-добре знаете от какво ще имат нужда. Ако се чудите какво да им подарите, то пари в плик ще е идеалния подарък за тях. В случай, че сте им купили някакъв голям предметен подарък, то няма нужда да го замъквате на сватбата. Можете да им го доставите до дома след сватбения ден.

6. Неканени гости.
Сигурно ще имате приятели или познати, които ще започнат да ви се обаждат по-често, след като разберат, че ще се жените, а всъщност вие не сте толкова близки с тях. Те ще ви ухажват по различни начини, докато накрая просто не изтърсят:“Нямам търпение да дойда на сватбата ти!“ Шах и мат! Ама вие не сте ги канили! И не искате да ги каните! Покажете им ясно, че приемате сърдечно техните поздравления за пресдтоящото събитие, но те няма да присъстват на него. Няма нужда да изпитвате чувство за вина или да каните някой, който не искате,  просто защото той се се самопоканил преди това.

7. Придружители, гаджета и деца.
За младоженците: Хубаво е когато давате поканата, тя да е надписана и да е поименна. За да става ясно за кого точно е. Канете хора, които познавате и отказвайте на гости, които искат да си вземат придружител/чичо, леля, 3-ти братовчед, кучето на съседа/, които вие изобщо не сте виждали.
За гостите: Когато получите покана за сватба, ако не ви е ясно, попитайте, дали поканата важи за двама или за цялото семейство. Съобразете се с желанията на младоженците, защото разходите по сватбата са наистина големи. По-добре отидете сам, отколкото да взимате най-добрия си приятел, който не познава никой и на първия час вече ще е „умрял“ от скука.

8. Хранителни алергии.
За младоженците: Задължително питайте гостите си дали имат хранителни алергии към нещо-мед, глутен, яйца, цитруси … Хората, които са алергични към дадена храна дори сами ще споменат за това. Но все пак вие не искате по време на вечерята някой да се обрине или да се подуе от алергична реакция.
За гостите: Задължително кажете на младоженците, ако имате хранителна алергия. Те от своя страна ще обсъдят вашето меню с ресторанта. Все пак, когато ви сервират храната, се уверете, че ви поднасят правилното меню, като попитате сервитьора.

Още новини може да разгледате тук !

Прикачени

Свързани публикации